Op zoek naar een AVI uitleg? Lees dan gauw dit artikel!

De meesten van ons hebben al eens van AVI-niveaus gehoord. Je hoort hier voornamelijk over wanneer je kind of kinderen op school leren lezen. De AVI-aanduiding verwijst namelijk naar verschillende leesniveaus van de basisschool. Wil je een concretere AVI uitleg hebben? Geen nood! Lees gauw verder.

Een duidelijke AVI uitleg

Voordat we je kunnen vertellen over de betekenissen van de AVI-niveaus, is het belangrijk dat je weet waarvoor “AVI” staat. AVI staat voor Analyse voor Individualiseringsnormen. In het kort is een AVI-niveau een maatstaf voor de leesvaardigheid van kinderen. Dit begrip geeft tevens de moeilijkheidsgraad van kinderboeken aan. AVI is gekoppeld aan de meetniveaus van CITO. Het is daarom handig als je het AVI-niveau van je kind kent. Zo kies je immers de juiste boeken uit, die op dat moment bij het kind passen. Je selecteert niet per ongeluk een te gemakkelijk boek, maar ook geen te moeilijk boek. Ideaal toch? Nu weet je waar AVI voor staat en wat het inhoudt. We kunnen je dus vertellen over de betekenissen van de AVI letters en cijfers.

Bestproducts error : Het Product dat u probeerde te genereren bestaat niet.

 

AVI uitleg boeken

Betekenis van AVI letters en cijfers

De AVI-aanduiding gaat gepaard met letters en cijfers. In totaal zijn er 12 niveaus, die gekoppeld zijn aan de groepen 3 tot en met 7 van het basisonderwijs. Twee van de twaalf leesniveaus hebben een afwijkende aanduiding. Hier verwijzen we naar AVI Start en AVI Plus. Zoals de naam doet vermoeden, zijn AVI Start boeken bestemd voor beginnende lezertjes. AVI Plus verwijst daarentegen naar het leesniveau boven het gemiddelde van leerlingen aan het eind van groep 7.

De overige leesniveaus hebben steeds een M of E als letter. Hierbij verwijst de M naar het “midden” van het schooljaar. De E staat voor het einde van het schooljaar. Daarnaast verwijzen de cijfers naar het leerjaar. Kom je dus een 3 tegen, dan geeft dat het leesniveau van een kind uit groep 3 aan. Om precies te zijn, kom je dus de volgende AVI-niveaus tegen:

  • AVI Start: het allereerste niveau;
  • AVI M3: het niveau van midden groep 3;
  • AVI E3: het niveau van eind groep 3, dus het niveau aan het einde van het schooljaar;
  • Hierna volgen de niveaus M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7 en E7.
  • Het laatste niveau is AVI Plus.

Je ziet dus dat de AVI-niveaus relatief eenvoudig in elkaar zitten. Echter, afhankelijk van de snelheid van je kind kan hij/zij voorlopen of juist achterlopen op het niveau. De leerkracht van je kind kan je vertellen op welk niveau je kind zit. Je hebt dan geen AVI uitleg meer nodig. Aan de hand van het leesniveau van je kind, kun je vervolgens leuke, geschikte boekjes uitkiezen. Deze spannende, grappige en leerrijke boekjes kun je vinden door onze artikelen over diverse AVI-boeken te lezen!

Picture of Sanne de Vries
Sanne de Vries

Ik schrijf met passie over kinderboeken en andere producten die geschikt zijn voor kinderen die je dagelijks gebruikt als ouder. Met mijn ruime ervaring duik ik volledig in de achtergrond van een artikel en zoek ik uit wat de beste keuze is.

Andere bekeken ook: