De beste kinderboeken van 2024

Elk jaar worden er nieuwe boeken geschreven. Dit geldt ook voor kinderboeken. De boeken zijn bovendien zeer rijk en gevarieerd. Zo kun je kiezen voor poëzie, non-fictie, verhalen en boeken met mooie illustraties.

Beste kinderboeken van Mei 2024

Afbeelding
Product
Van wie zijn deze billen?
Van wie zijn deze billen? Een boekje om te raden en te lachen! De vrolijke rijmpjes stimuleren kinderen om mee te raden en te ontdekken wat er achter de grote, stevige flapjes te zien is. Dit speelboekje is leuk voor jong en oud!... Meer bij Bol.com »

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren
Superspannend, Roald Dahl-achtig verhaal voor 10+ De broers Josh en Aaron Peshik ontdekken al snel dat hun nieuwe huis met schuine vloeren bol staat van de geheimen. Wanneer ze het dagboek vinden van F.T. Tilton, de briljante maar krankzinnig geworden uitvinder die het huis heeft gebouwd, leren ze ... Meer bij Bol.com »

Gewoon zoals je bent
Kleine Snuf kan niet in de rij lopen. Er is ook zoveel te zien - zoals Girafs superlange steltpoten en Gnoes puntige prikhoorns. En dan ziet hij Krokodils hap-snap-tanden... Kijk uit, Kleine Snuf!... Meer bij Bol.com »

Het Ministerie van Oplossingen 1 - Het ministerie van Oplossingen
'Roald Dahl in een nieuw jasje' Boekenkrant Ontdek het geheime ministerie… Nina is een avontuurlijk meisje van 11 jaar dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurl... Meer bij Bol.com »

André Kuipers - Atlas van de aarde
Stap in een raket en reis met André Kuipers om de aarde. Ruimteavontuur, atlas, fotoboek en encyclopedie in één. Een prachtig kijkboek voor het hele gezin. In 90 minuten een reis om de wereld maken? Het kan! Vlieg mee met de Kleine Astronauten aan boord van een raket en ontdek de aarde vanuit d... Meer bij Bol.com »

Baby ziet... - kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden
De reeks Baby ziet… is ondertussen al een beetje een klassieker. Het principe is eenvoudig: eenvoudige patronen in zwart-wit, hier en daar aangevuld met een felle kleur. Helemaal op maat van de waarneming van baby’s. Tekeningen die de hersenen en de visuele waarneming stimuleren! In dit nieuwe k... Meer bij Bol.com »

The Summer I Turned Pretty
Now an Original Series on Prime Video! Belly has an unforgettable summer in this stunning start to the Summer I Turned Pretty series from the New York Times bestselling author of To All the Boys I’ve Loved Before (now a major motion picture!), Jenny Han. Some summers are just destined to be prett... Meer bij Bol.com »

Sinterklaas
Beste kijklezers, Jaren geleden schreef ik Sinterklaas en de Pieten een brief met de vraag of ik bij hen langs kon komen. Ze moesten er lang over nadenken, maar toen mocht ik één week logeren op het landgoed in Spanje. Ik tekende het grote huis, de werkplaats, de stoomboot, de Sint-Nicolaasscho... Meer bij Bol.com »

We'll Always Have Summer
Now an Original Series on Prime Video! Can Belly make a final choice between Jeremiah and Conrad? Find out in the conclusion of the New York Times bestselling The Summer I Turned Pretty trilogy from the author of To All the Boys I’ve Loved Before (now a major motion picture!). Belly has only ever ... Meer bij Bol.com »

De jongen, de mol, de vos en het paard
'De jongen, de mol, de vos en het paard', vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn. ‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie ... Meer bij Bol.com »

Van plezier en verbazing vallen onze monden regelmatig open. Tegenwoordig wordt er ook veelvuldig buiten de lijntjes gekleurd. Daarom zijn er steeds nieuwe thema’s. We zien tevens dat kinderboeken wijze levenslessen bevatten. Het wordt dus steeds moeilijker om de beste kinderboeken uit te kiezen. Gelukkig kun je het advies van deskundigen opvolgen. Waar je ook op kunt letten, zijn de onderwerpen die jouw kinderen aantrekkelijk vinden. Zo kies je steeds voor passende boeken. Lees dit artikel en maak vandaag nog kennis met de beste kinderboeken van dit jaar.

Doordat er enorm veel boeken zijn geschreven, wordt het steeds moeilijker om de beste kinderboeken uit te kiezen. Echter, door na te gaan waar je kind van houdt, kun je kinderen toch stimuleren om te lezen. Dit doe je al vanaf je kinderen baby’s zijn. Ze kunnen dan nog niet zelf lezen, maar jij kunt de boeken aan hen voorlezen. Hierbij denk je meestal aan boeken met leuke plaatjes. Je kind begrijpt door illustraties de levenslessen in boeken beter. Ook kan hij/zij zich helemaal inleven in de boeken. Wanneer het kind vervolgens wat ouder is en zelf kan lezen, dan stimuleer je hem/haar nog steeds om te lezen. Kies dus voor boeken die bij zijn/haar leeftijd passen. In deze top 5 lijst vind je de beste kinderboeken van het jaar. Deze boeken hebben verschillende onderwerpen en zijn voor diverse leeftijden. Kies dus gemakkelijk een geschikt boek uit voor jouw kind!

1. Het kleine piemelboek

Soms wordt er gesproken over boeken voor jongens of meisjes. Dit fenomeen verdwijnt langzamerhand, wat begrijpelijk is. Meisjes willen namelijk ook meer te weten komen over de anatomie en denkwijzen van jongens en andersom. Voorheen zou je dus denken dat een boek met weetjes over piemels speciaal voor jongens is geschreven. Dit is nu niet meer het geval. Ook meisjes willen namelijk meer te weten komen over dit onderwerp. Daarom is het begrijpelijk dat het boek Het kleine piemelboek een van de beste kinderboeken van het jaar is. Dit boek is handig voor jongens, maar ook meisjes, die meer willen weten over de piemel.

Nu denk je misschien dat een dergelijk boek niet geschikt is voor kinderen. Dat is het echter wel. Het boek Het kleine piemelboek is namelijk niet voor niets gekozen als een van de beste kinderboeken van het jaar. Zo wordt er in dit boek op humoristische wijze verteld over het belangrijke orgaan, de piemel. In het boek is er bovendien niet alleen gezorgd voor weetjes, maar ook voor grappige illustraties. Denk er maar aan dat de visie op de piemel door de eeuwen heen wordt beschreven. Je komt ook meer te weten over fabeltjes en mythen rond de piemel. Jongens hoeven zich ook niet onzeker te voelen over hun orgaan. Er is in het boek namelijk geschreven over piepkleine, maar ook enorm grote piemels. Zelfs over erecties, zaadlozingen, de anatomie van de piemel en schuttingtaal wordt er gesproken. Koop het boek dus snel voor jouw kind!

Eigenschappen van het boek Het kleine piemelboek:

 • Laat kinderen vanaf ongeveer 9 jaar dit boek lezen.
 • Je vindt in het boek talloze vrolijke tekeningen van piemels in alle houdingen, maten en soorten.
 • Dit boek in duidelijke taal maakt het gemakkelijker voor kinderen om over dit onderwerp te (leren) praten, zonder vreemde verwachtingen, vooroordelen of angstige aannames.
 • Er is voorafgaand aan het boek uitgebreid onderzocht wat kinderen willen weten over het onderwerp, waardoor het boekje de juiste toon raakt en volop inhoudelijke, maar ook relativerende informatie biedt.

2. En ik dan?

Sommige kinderen worden door slechts 1 ouder opgevoed. Soms houdt deze opvoeding in dat het kind de andere ouder af en toe ziet. Echter, vaak komt het ook voor dat de ene ouder helemaal afwezig is. Kinderen vragen zichzelf in zo’n geval soms af wat ze zouden doen als de afwezige ouder plotseling verschijnt. Je kunt hen laten lezen over een soortgelijke situatie door te kiezen voor het boek En ik dan?. Dit boek is een van de beste kinderboeken van 2021. In het boek wordt er over een dergelijk gebroken gezin gesproken. De afwezige vader van de hoofdfiguur Emma wil haar plotseling meenemen op reis naar de Verenigde Staten van Amerika.

Als kind ben je waarschijnlijk blij als je vader je op reis mee wil nemen. Echter, als je moeder daar minder enthousiast over is, begin je er ook over te twijfelen. Dan komen, net als bij Emma, allerlei vragen in je op. Het geschenk lijkt volgens de moeder van Emma mooier dan het werkelijk is. Bovendien kent Emma haar vader niet zo goed. Is het dan wel verstandig om alleen met hem op reis te gaan? Door de terughoudendheid van haar moeder begint Emma ook te twijfelen. Hoe kan ze immers iemand vergeven die haar op haar zevende zomaar achterliet? Is het bovendien mogelijk om zeven lange jaren van bitter weinig contact uit te wissen met een reisje? Mede vanwege het humor en de scherpe confrontaties is En ik dan? een van de beste kinderboeken van het jaar.

Eigenschappen van het boek En ik dan?:

 • Er komen in dit boek enkele weetjes voor over Amerika.
 • Lezers vanaf ongeveer 13 jaar kunnen volop genieten en leren van dit verhaal.
 • De onzekerheid van de hoofdfiguur Emma’s is in dit boek invoelbaar weergegeven.
 • In dit boek ligt de nadruk op gevoelens, vooral toegespitst op Emma’s verhouding met haar vader.
 • Als je kijkt naar de apps die Emma aan haar vriendin stuurt, dan komt de Vlaamse achtergrond van dit boek enorm tot uitdrukking.

3. Draakje Vurig

In het leven is er weinig waar we invloed op hebben. Zo kunnen we alleen onze eigen gevoelens, gedachten en daden beheersen. Voor de rest moeten we anderen nemen zoals ze zijn. Dit geldt ook voor personen die gevoelig zijn. Alleen kan het voor hen wat moeilijker zijn om de wereld te nemen voor wat het is. Ze voelen namelijk ook mee met anderen. Heb je een dergelijk gevoelig kind? Wil je hem/haar laten zien dat het niet raar is om met anderen mee te voelen? Dan kies je voor een van de beste kinderboeken, die over dit thema gaat. We kennen een geschikt boek, namelijk het boek Draakje Vurig. Net zoals de andere boeken in deze lijst, behoort ook dit boek tot de lijst met beste kinderboeken.

Het boek Draakje Vurig gaat over een enthousiast draakje. Hij doet erg zijn best op school en vindt de school ook leuk. Echter, er gebeurt veel om hem heen. Aan de dingen die er om hem heen gebeuren, kan hij niet altijd wat doen. In het boek wordt er dus op een mooie manier weergegeven hoe een schooldag er voor gevoelige kinderen uitziet. Hierbij kun je denken aan gevoeligheid voor emoties van anderen, eigen emoties, geluiden, enzovoorts. Het belangrijke is echter hoe je met deze gevoelens omgaat. Daarom is dit boek ideaal voor gevoelige kinderen, maar ook ouders en leerkrachten. De volwassenen leren namelijk om te gaan met een kind met wilskracht.

Eigenschappen van het boek Draakje Vurig:

 • Lees het boek voor aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Tijdens coachgesprekken kunnen coaches dit prachtige boek gebruiken.
 • In het boek zie je hoe een schooldag eruit kan zien voor gevoelige kinderen.
 • Het boek laat zelfs zien hoe ouders of leerkrachten kunnen omgaan met wilskracht.
 • De auteur gaat in dit boek ik op gevoeligheid voor de eigen emoties, emoties van anderen en ook gevoeligheid voor geluiden.
 • Ouders kunnen door middel van dit boek op een ontspannen manier het gesprek aangaan met je kind over wilskracht en/of gevoeligheid.

4. Honderd uur nacht

In ons leven kunnen er veel onverwachte dingen gebeuren. Het komt ook voor dat we soms onze problemen willen achterlaten. Deze gedachten krijgen zowel jongeren als volwassenen. Echter, wegrennen is meestal niet de oplossing. Je kan namelijk ergens terechtkomen waar de situatie erger is. Als je deze levensles aan je kind wil leren, dan laat je hem/haar het boek Honderd uur nacht lezen. Dit boek is een van de beste kinderboeken van het jaar. Waarschijnlijk heeft het onderwerp daaraan bijgedragen. Het boek gaat namelijk over een veertienjarig meisje Emilia. Ze ontdekt iets vreselijks over haar vader. Daarom vliegt ze in haar eentje naar New York, zonder dat iemand het weet.

Echter, in New York aangekomen, ontdekt ze dat het niet het beste idee was om daar naartoe te gaan. Eerst blijkt namelijk dat het huis dat ze via het internet heeft gehuurd, niet bestaat. Daar komt ze wel een jongen en zijn zusje tegen. Deze kinderen zijn alleen thuis. Er gaat echter nog iets mis. Orkaan Sandy komt er namelijk aan. Daarom trekt Emilia in bij de andere kinderen. Eerder had ze een stoere jongen ontmoet. Samen probeert het viertal de orkaan te overleven. Ook moeten ze nagaan hoe ze na de orkaan moeten overleven in de grote stad. Hoewel het hier om een ernstig onderwerp gaat, brengt het boek thema’s als vriendschap en liefde aan het licht. Alles wordt op een prachtige en meeslepende wijze verteld. Waarschijnlijk is Honderd uur nacht daarom een van de beste kinderboeken van 2021.

Eigenschappen van het boek Honderd uur nacht:

 • De auteur schrijft vanuit het hart van jongeren met een rauwe eerlijkheid waardoor haar boek zeer meeslepend is.
 • In het boek worden thema’s zoals vriendschap, liefde en opgroeien in New York na een orkaan op een prachtige en meeslepende wijze behandeld.
 • Met dit boek leer je kinderen vanaf circa 12 jaar over het leven ten tijde van een orkaan en over hetgeen mis kan gaan als je vlucht voor je problemen.
 • Na de orkaan is er geen elektriciteit, geen mobiel netwerk en ook geen water, dus de kinderen in het verhaal moeten zelf leren overleven in de grote stad.
 • Anna Woltz, de schrijfster van het boek, heeft in dit boek haar ervaringen in New York ten tijde van orkaan Sandy verwerkt, wat te merken is terwijl je het boek leest.

5. Uitdeelboekjes Kikker – Pannenkoeken/Aan het water

Kinderen kijken al geruime tijd voor hun verjaardag uit naar deze dag. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat ze cadeautjes krijgen. Ze vinden het namelijk ook prettig als ze mogen trakteren op school, op de crèche of op feestjes. Echter, trakteren wordt voor ouders steeds moeilijker. Je moet namelijk rekening houden met diverse regels op het gebied van eten. Mocht een kindje een bepaalde allergie hebben, dan kan dat ook lastig zijn. Daarom kun je er nu voor kiezen om op een andere manier te trakteren. Je geeft de klasgenootjes of vriendjes/vriendinnetjes van je kind namelijk gewoon een van de beste kinderboeken van het jaar. Wat dacht je van de Uitdeelboekjes Kikker – Pannenkoeken/Aan het water?

De vrolijke kartonboekjes oftewel Uitdeelboekjes Kikker – Pannenkoeken/Aan het water zijn ideaal om uit te delen. In deze verpakking vind je namelijk 2 keer 5 boekjes met hetzelfde verhaal. Het eerste verhaal gaat over pannenkoeken. We zullen echter niet verklappen of het gaat om het bakken van pannenkoeken of het eten hiervan. In het tweede boekje wordt er gesproken over Kikker aan het water. De kikker in deze boekjes maakt veel leuke dingen mee. Soms moet hij zelfs zijn vriendjes redden. Je kunt dus voorspellen dat beide verhalen spannend zullen zijn. Daarom is het niet raar dat deze uitdeelboekjes behoren tot de beste kinderboeken van het jaar.

Eigenschappen van het boek Uitdeelboekjes Kikker – Pannenkoeken/Aan het water:

 • Deze boekjes kun je voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.
 • Er zijn 10 vrolijke kartonboekjes in dit pakket, die je kind kan uitdelen.
 • In de boekjes zijn er leuke illustraties waardoor kinderen de boeken aantrekkelijk vinden.
 • Dankzij deze boeken hoef je niet te trakteren op lekkers, maar geef je kinderen een leuk boekje mee.
 • Dit pakket bestaat uit 2x 5 boekjes met hetzelfde verhaal, namelijk 5 boekjes over pannenkoeken en 5 over Kikker aan het water.
Picture of Sanne de Vries
Sanne de Vries

Ik schrijf met passie over kinderboeken en andere producten die geschikt zijn voor kinderen die je dagelijks gebruikt als ouder. Met mijn ruime ervaring duik ik volledig in de achtergrond van een artikel en zoek ik uit wat de beste keuze is.

Andere bekeken ook: